Blog button naar het overzicht
Wonen en scheiden, verhaal uit de scheidingspraktijk

Wonen en scheiden, verhaal uit de scheidingspraktijk

09-08-2021 Categorie: Ik wil scheiden

Harko en Marije hebben een probleem; ze willen scheiden, maar het lukt niet om afspraken te maken over de koopwoning waar zij met hun 2 kinderen wonen….

Het liefst zouden ze allebei in de huidige woning willen blijven wonen, maar ze zijn het er wel over eens dat dat niet gaat. Ze gaan niet voor niks uit elkaar en zijn allebei erg toe aan een eigen plekje.

Op www.onlinescheidingregelen.nl hebben Harko en Marije hun gegevens ingevoerd en is het ze gelukt om over de meeste zaken goede afspraken te maken. Ze zijn “on speaking terms’en zitten echt op één lijn wat betreft de omgangsregeling voor de kinderen, de verdeling van hun pensioen na scheiding en het wel of niet betalen van alimentatie.

Advies inwinnen

Maar die woning, daar komen ze samen toch echt niet uit. Ze besluiten advies in te winnen bij een scheidingsmediator/specialist (hulplijnen), verbonden aan onlinescheidingregelen.nl en zo komen ze bij mij aan tafel terecht. Tijdens het uitgebreide gesprek dat ik met hen heb komen er een aantal zaken naar boven;

Harko en Marije wonen in een populaire wijk in IJsselstein, een stadje net onder de rook van Utrecht en vinden het in ieder geval erg belangrijk dat hun 2 kinderen, die allebei op de basisschool zitten, niet van school af hoeven en in IJsselstein kunnen opgroeien. Ze hebben een co-ouderschap afgesproken: de ene week zijn de kinderen bij Marije, de andere week bij Harko.

Ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, ze hebben de woning gezamenlijk tijdens het huwelijk aangeschaft en er rust een hypotheekschuld op de woning van in totaal €260.000,- .

Zowel Harko als Marije zou graag in de woning willen blijven wonen, maar beide hebben nog geen idee of dat financieel haalbaar is. Van de huidige woningwaarde hebben ze geen idee. De prijzen op de woningmarkt zijn heel hoog momenteel. Huizen in dezelfde wijk worden snel verkocht.

Waarde van de woning

Ik leg uit dat er meerdere manieren zijn om de waarde van de woning te bepalen. Zo kun je de WOZ- waarde aanhouden, een gratis waardebepaling laten doen door een makelaar of de woning laten taxeren. Harko en Marije kiezen ervoor hun woning te laten taxeren door een erkend makelaar die bekend is met de huizenmarkt in hun wijk.

De woning wordt getaxeerd op een bedrag van € 380.000,- De hypotheekschuld is € 260.000,-; Oftewel de overwaarde van de woning is € 120.000,-

Harko en Marije zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, de woning is hun gezamenlijke eigendom en dus spreken ze af dat ze na de scheiding allebei recht hebben op de helft van de overwaarde.

Hypotheekadvies

Nu de waarde van de woning is vastgesteld, breng ik Harko en Marije in contact met een hypotheekadviseur. Met beide heeft de adviseur een gesprek en berekent hij de mogelijkheden met betrekking tot het overnemen van de woning, de hypotheekschuld én het uitkopen van de ander voor €60.000,-.

Uit de berekeningen van de hypotheekadviseur blijkt dat het inkomen van Harko niet toereikend is om in de woning te blijven wonen maar het inkomen van Marije is dat wel. Zij kan niet alleen de hypotheek overnemen, maar ook de uitkoop mee financieren.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Als ik Harko en Marije weer spreek blijkt dat Harko het best lastig heeft met het feit dat hij, zoals het er nu naar uit ziet, zal moeten verhuizen. Hij zal het huis en de buurt erg missen en een nieuwe woning is ook niet zo snel gevonden. Marije heeft hier alle begrip voor en zegt dat ze het snapt dat hij de tijd nodig heeft om dit te verwerken en om een nieuwe woning te zoeken en dat ze hem niet zal opjagen.

Wel wil Marije graag het “ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid” gaan regelen. Hiermee wordt bedoeld dat Harko wordt “ontslagen” van al zijn verplichtingen betreft de hypotheekschuld. Hier is Harko mee akkoord. Ook bespreken we gezamenlijk nog hoelang Harko na het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid nog in de woning mag blijven wonen. En ook; wat doen ze als het Marije onverhoopt toch niet lukt de hypotheek over te nemen?

Afronding online scheiding

Voordat Marije de hypotheek kan overnemen zal er een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan opgesteld moeten worden. Nu er duidelijke afspraken over de woning zijn gemaakt kunnen Harko en Marije weer verder met hun online scheiding. In de ScheidingsTool (online omgeving waar ze in kunnen loggen wanneer het hen uitkomt) vullen zij de ontbrekende gegevens in en zo wordt automatisch het convenant en ouderschapsplan gegenereerd.

Convenant en ouderschapsplan

In het convenant staan alle door hen gemaakte afspraken over alimentatie, pensioen, de verdeling van de bank- en spaarrekeningen. En natuurlijk ook de afspraken over de gezamenlijk woning.

In het ouderschapsplan staan alle afspraken die met de kinderen te maken hebben. Denk aan de omgangsregeling, kinderkosten, hoe gaan ze om met toekomstige nieuwe partners. Maar ook afspraken over opvoeding, regels, schoolkeuze, vakanties etc.

Scheidingsdatum

Ik controleer het convenant en ouderschapsplan. Kijk of alles juridisch en fiscaal gezien klopt en of ik geen bijzonderheden zie. Na ondertekening van de documenten door Harko en Marije zorg ik ervoor dat er, via onze advocaat, een verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Na controle van het convenant en ouderschapsplan door de rechter geeft de rechtbank een beschikking af. Deze beschikking wordt vervolgens ingeschreven bij de gemeente waar Harko en Marije zijn getrouwd. De datum van de inschrijving is de officiële scheidingsdatum.

De hypotheekadviseur is inmiddels aan de slag gegaan met het regelen van de overname van de hypotheek. Een kopie van het getekende scheidingsconvenant ligt samen met de inkomensgegevens van Marije bij de bank. Na enkele weken ontvangt Marije de nieuwe hypotheekstukken en kan de hypotheek en de woning bij de notaris worden overgeschreven op haar naam.

Eind goed, al goed

In de tussentijd heeft ook Harko niet stil gezeten; Het is hem gelukt een mooi appartement te kopen op korte afstand van de echtelijke woning. Zo is de wens die beide ouders hadden uitgekomen. De kinderen kunnen op dezelfde school blijven. Ze groeien op in IJsselstein. En als bonus kunnen ze zelfstandig met de fiets, of zelfs lopend, van de ene naar de andere ouder toe.

machine-hulplijnen

Twijfel?

Je overweegt te scheiden, maar je durft de stap niet te zetten.

Lees het verhaal Lees het verhaal

Direct starten

Bespaar tijd, geld en energie. Regel je scheiding zelf.

Klik verder Klik verder