Blog button naar het overzicht
Wat kost een scheiding?

Wat kost een scheiding?

19-10-2021 Categorie: Kosten

Scheiden kost geld. Hoeveel?

Dat is van vele factoren afhankelijk. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende manieren van scheiden en de kosten hiervan. We praten je bij over online scheiden, scheiden via een advocaat en scheiden met behulp van een mediator. Ook geven we uitleg over “gratis scheiden” en dekking op een rechtsbijstandsverzekering.

Kosten scheiden online

Het voordeel van online scheiden is dat de kosten doorgaans lager zijn dan die van een advocaat of mediator. Online scheiden via onlinescheidingregelen.nl kan al vanaf € 792,00 per persoon. Dit tarief maakt dat wij niet de goedkoopste zijn maar ook zeker niet de duurste. Goedkoop is vaak duurkoop. Online Scheiding Regelen garandeert absolute kwaliteit. Wij doen altijd een check op het financiële/fiscale gedeelte van jullie scheiding. Er zijn hulplijnen beschikbaar in de vorm van echte mensen, dus geen chatbots. Onze scheidingsconvenanten en ouderschapsplannen zijn van hoogwaardige kwaliteit en geschreven in duidelijke en begrijpbare taal.
Kies op onze website het juiste pakket voor jullie scheiding en ga direct aan de slag. Wij wijzen je de weg.

Kosten scheiden advocaat

Over het algemeen liggende kosten voor een scheidingsadvocaat hoger dan die van een mediator. Het gemiddelde uurtarief van een advocaat bedraagt zo’n € 250,00. Daar komt bij dat een advocaat vaak voor één van jullie beide werkt, en je in dat geval bij een scheiding allebei een advocaat in de hand dient te nemen. Dubbele kosten dus. Ook is het bij een advocaat niet gebruikelijk een pakketprijs af te spreken.

Kosten scheiden mediator

Scheiden met behulp van een mediator is maatwerk. Gemiddeld zullen de kosten zo rond de € 3.000,00 uitkomen. Maar zijn jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd of heeft één van jullie een eigen bedrijf, dan kan het zomaar zijn dat deze kosten hoger uitvallen.
Het grote voordeel van scheiden via een mediator is dat de familiemediator, die ook scheidingsspecialist is, de juiste kennis en ervaring in huis heeft om jullie echt samen te begeleiden tijdens jullie scheidingsproces. De mediator pakt alle gebieden aan; emotioneel, fiscaal, juridisch, financieel en zakelijk.

Vooraf duidelijkheid over kosten

We hebben vaste prijzen die op onze site gecommuniceerd staan. Soms kan de prijs iets afwijken als er bijvoorbeeld ook een ouderschapsplan nodig is, maar als je alle vragen invult dan krijg je direct het juiste bedrag te zien waarvoor wij de scheiding online regelen. Zo weet je dat je een eerlijke prijs betaald én dat er achteraf niet ineens nog een extra bedrag bijkomt. Je weet waar je aan toe bent.

Mocht je toch vragen hebben over d exoten dan kun je ons altijd bellen of mailen.

Indien je extra hulp nodig hebt dan kun je gebruik maken van een scheidingsspecialist die ook mediator is uit ons netwerk. Het uurtarief van een mediator ligt op € 163,35 per uur. De totale kosten zullen dus een stuk lager uitvallen dan bij een advocaat.

Mediaton werkt

Mediation werkt. Ook rechters bevelen mediation steeds meer aan als alternatief voor rechtspraak. Een mediation duurt korten dan een gerechtelijke procedure. Een scheidingstraject bij een mediator duurt gemiddeld een week of 6, en na zo’n 2 tot 5 gesprekken kan de scheiding al geregeld zijn. Dan hoeft er geen gang meer gemaakt te worden naar de advocaat/ rechtbank.

Let wel via onze werkwijze is het niet nodig om een mediator in te schakelen. Over het algemeen is het goed te doen om de scheiding zelf te regelen en kijken we achter de schermen met jullie mee.

Gratis scheiden met toevoeging

Wat nou als je wil scheiden maar hier de financiële middelen niet voor hebt? Dan zou het kunnen dat je in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. Dit is gesubsidieerde rechtsbijstand bij scheiding. Om voor een toevoeging in aanmerking te komen is het zaak dat je jaarinkomen en je vermogen onder een bepaalde grens liggen.
De toevoeging wordt toegewezen door de Raad van Rechtsbijstand. De raad kijkt naar je fiscaal inkomen en vermogen van 2 jaar geleden, het peiljaar. Ook bij onlinescheidingregelen.nl is toevoeging mogelijk.

Wanneer kom ik voor toevoeging in aanmerking?

De inkomensgrens van het fiscaal inkomen ligt op dit moment (peiljaar 2019) rond de € 40.000,00 voor een (één-ouder) gezin en rond de € 28.000,00 voor een alleenstaande. Verdien je meer? Dan kom je niet in aanmerking voor een toevoeging.
Is je vermogen hoger dan het heffingsvrij vermogen zoals in dat jaar vastgesteld is door de belastingdienst? Dan is de Raad van Rechtsbijstand van mening dat je voldoende eigen vermogen hebt om de kosten van de scheiding zelf te betalen. Je komt dan niet voor een toevoeging in aanmerking.

Als laatste kijkt de Raad van Rechtsbijstand naar het eigen vermogen ná de scheiding. Dit noemen ze het resultaat uit de scheiding. Ontvang je meer dan de helft van het heffingsvrijvermogen na de scheiding? Dan kom je niet in aanmerking voor een toevoeging.

Als de toevoeging wordt toegekend is de scheiding niet helemaal gratis Je betaalt alleen nog een eigen bijdrage van maximaal € 112,00. Bij het beoordelen kijkt de Raad naar het inkomen en vermogen per individu. Het kan dus zijn dat één van jullie wel en de ander geen toevoeging krijgt.

Een toevoeging kan alleen worden aangevraagd door een mediator/ scheidingsspecialist of advocaat welke bij de Raad van Rechtsbijstand is aangesloten. Denk je recht te hebben op toevoeging bij scheiding? Bel of mail ons en we vragen het voor je aan dan heb je snel zekerheid of je daar in aanmerking voor komt.

Rechtsbijstandsverzekering bij scheiden

Veel rechtsbijstandsverzekeraars hebben in hun polissen een vergoeding opgenomen voor Mediation bij echtscheiding. Meestal onder de rubriek “vermogen en inkomen” Maar soms is er ook aparte rubriek: “Mediation bij echtscheiding”
Bij je rechtsbijstandsverzekeraar of verzekeringsadviseur kun je navragen of de kosten voor scheiding op jullie polis zijn meeverzekerd. Denk er wel om: De rechtsbijstandsverzekeraar keurt een traject meestal alleen goed als de betreffende mediator/ scheidingsspecialist is aangesloten bij de MfN; De Mediation federatie Nederland.

Kosten na de scheiding

Indien je situatie na de scheiding wijzigt, neem dan contact met ons op en we kijken samen wat jullie wensen zijn, wat wij kunnen betekenen en welke kosten daaraan verbonden zijn.

machine-hulplijnen

Twijfel?

Je overweegt te scheiden, maar je durft de stap niet te zetten.

Lees het verhaal Lees het verhaal

Direct starten

Bespaar tijd, geld en energie. Regel je scheiding zelf.

Klik verder Klik verder