Waar ga ik wonen na de scheiding
Iedereen kent de problematiek van de huidige woningmarkt:
Massale bezichtigingen, tienduizenden euro’s overbieden, amper beschikbare huurwoninging. Kortom, in deze overspannen woningmarkt is het zoeken naar een speld in een hooiberg om een geschikte woning te vinden.
Grofweg gezegd zijn er drie manieren waarop je aan een huis kunt komen.
1. Kopen
2. Huren in de sociale sector
3. Huren in de particuliere sector
In alle drie de gevallen zitten er nogal wat haken en ogen aan. Veel mensen verkiezen kopen boven huren. Dit geldt vooral voor diegene die nu ook al een koopwoning hebben. Kopen is een investering voor later en tegenwoordig zijn de maandelijkse lasten vaak lager dan de huur van een huurwoning zeker in de particuliere sector.
Kopen of huren na scheiding
De gemiddelde verkoopprijs van een eengezinswoning ligt momenteel rond de € 335.000,- en die van een appartement op € 315.000,- . Zonder overwaarde of eigen geld is een bruto jaarsalaris nodig dat ver boven modaal ligt om zonder partner een huis te kunnen kopen.
Wil je in plaats van kopen uitwijken naar een huurwoning? Voor een sociale huurwoning moet je je inchrijven bij de woningbouwvereniging. Zo’n vereniging mag eisen stellen aan hun huurders; bijvoorbeeld aan het maximale of minimale inkomen en de gezinsgrootte. Ook kan het zijn dat je as na het indienen van jullie scheiding een huurcontract mag tekenen.
Het voordeel van huren in de sociale sector is dat deze huurwoningen vaak goed betaalbaar zijn. Helemaal met aanvullend recht op huursubsidie.
In de particuliere sector worden geen of minder eisen aan de huurder gesteld en is een inschrijving niet nodig. Wel ligt de huur vaak hoog en komt het regelmatig voor dat het tijdelijke huur betreft, omdat de eigenaar van de woning bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland verblijft, of de betreffende woning wil verkopen.
Hoe vind ik een woning na de scheiding?
Maar naast deze drie mogelijkheden zijn er gelukkig nog wel andere opties.
Als mediator/scheidingsspecialist spreken wij vaak stellen die behoorlijk wanhopig zijn. Hoe vinden ze ooit een woning na hun scheiding. Wat als het niet lukt? Zijn ze dan gedwongen ook na hun scheiding samen te wonen?
Ja het is inderdaad lastig een woning te vinden, dat erkennen we absoluut. Maar we zien gelukkig ook dat de meeste mensen zich herpakken. Ze houden hoop, denken creatief na over de mogelijkheden en stellen zich flexibel op. Ze hebben het vertrouwen dat het echt goed komt.Zoals Jorieke, zij kreeg financiële hulp van haar oom waardoor ze een leuk appartement kon kopen in de buurt van haar volwassen kinderen en haar kleinkinderen.
Of Dave, hij vond een tijdelijke oplossing. Hij mocht samen met zijn kinderen een paar maanden in een caravan verblijven op een camping Lexmond. Deze camping heeft speciaal voor gescheiden vaders een aantal vakantieverblijven beschikbaar voor tijdelijk verblijf.
En Nicolette en Björn, zij vonden een prachtig, betaalbaar appartement op loopafstand van hun gezamenlijke woning. Het was alleen bij lange na niet geschikt om hun 3 kinderen te huisvesten. Zij kozen voor “bird-nesting” Om en om verblijven de ouders een week in de gezamenlijke woning samen met de kinderen. De andere ouder woont dan in het appartement.
Recent sprak ik nog met Marieke en Dennis, zij zijn een aantal maanden terug gescheiden en al enige tijd op zoek naar een huurappartement voor Dennis. Na vele gesprekken met een hypotheekadviseur lukte het Dennis om zowel de gezamenlijke woning áls een koopappartement te financieren. En Marieke? Die huurt de gezamenlijke woning nu van Dennis. Hierdoor hoeven de kinderen niet te verhuizen en kunnen zij het schooljaar op dezelfde basisschool starten. Dat was een grote wens van het hele gezin.
Tips voor het zoeken naar een woning na scheiding
Liggen jullie in scheiding en ben je opzoek naar een nieuwe woning? Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet;
1. Wees flexibel en creatief
2. Geef niet te snel op
3. Maak een eisen en wensenlijstje. Waar moet een nieuwe woning persé aan voldoen en wat zou je graag willen
4. Wees realistisch
5. De woning waar je naar zoek bent kan ook van tijdelijke aard zijn, een tussenstop naar dé droomwoning die nu niet voorhanden is
6. Zoek niet alleen via Funda of de woningbouwverenging maar houd ook de plaatselijke kranten, supermarktberichten en Social Media in de gaten
7. Als je een woning gaat verkopen of andere diensten van de makelaar nodig hebt, dan kan hij jullie misschien verder helpen. Hij heeft ook belang bij een taxatie of verkoop.
8. Kijk op de Facebookpagina van Scheiden in Company
9. Plaats een oproep op de community scheiden en dan; hier weten scheidende stellen elkaar te vinden en zij weten als geen ander waar een woning beschikbaar komt, wellicht valt er ook te ruilen?
10.Neem contact op met één van onze hulplijnen
11. Houd hoop! Ook voor jou is er een woning te vinden, echt waar
Urgentie?
Een scheiding kan een reden zijn om een urgentieverklaring aan te vragen bij de gemeente of de woningbouwvereniging. Als je een urgentieverklaring krijgt ben je sneller aan de beurt voor het huren van een sociale huurwoning.
De regels voor het verkrijgen van urgentie verschillen per gemeente en per woningbouwvereniging. Regelen jullie je scheiding via onlinescheidingregelen.nl en heb je vragen over het krijgen van urgentie? Neem dan contact met ons op.
Het kan ook voorkomen dat de woningbouwvereniging bewijs wil zien dat jullie inderdaad gaan scheiden. Of ze willen dat de hoogte van partneralimentatie wordt aangetoond. En niet zelden wordt er gevraagd naar een kopie van ouderschapsplan waarin staat waar de kinderen gaan wonen na de scheiding.
Wij dragen daar zorg voor. Geef het even aan en onze mensen leggen het aan je uit hoe het werkt en zullen bij het opstellen en tekenen van de papieren daar rekening mee houden.
Gedwongen samenwonen
Hebben jullie je relatie als partners verbroken, maar word je als gevolg van de huizenmarkt gedwongen om nog een tijd samen te blijven wonen? Dat vergt de nodige inzet, acceptatie en flexibiliteit van jullie allebei.
Wel belangrijk om daar goede afspraken over te maken en die vast te leggen. Laat het ons weten en we zetten een extra clausule in het convenant zodat je niet voor verassingen komt te staan.
Hulp en oplossing
Concluderend kunnen we zeggen; Ja het is niet eenvoudig een woning te vinden, maar absoluut niet onmogelijk. Blijf volhouden, soms komt er hulp of een oplossing uit onverwachte hoek. Overigens kunnen jullie, ook zonder nieuwe woning, wel het online scheidingstraject opstarten. Dit kan via onze ScheidingsTool. Eenmaal gescheiden kun je nog steeds onder één dak wonen en kan de vertrekken partij vanuit die positie een nieuwe woning zoeken.