Hoe vertel je het de kinderen?

quote

Hoe vertel je het de kinderen?

Herhaling

Het eerste gesprek is soms heel kort. Omdat een kind boos wegloopt, onbedaarlijk begint te huilen of er misschien nukkig bij gaat zitten en te kennen geeft niets meer te willen horen. De boodschap zal op verschillende manieren en op verschillende tijdstippen herhaald moeten worden, zodat het tot kinderen doordringt dat het echt waar is dat hun ouders uit elkaar gaan. Bereidt je erop voor dat je je kind niet echt zult kunnen troosten of geruststellen. Daarvoor is de gebeurtenis te ingrijpend.

Hoe praat je verder?

Zelfs als je kind alles wat je hebt gezegd duidelijk heeft gehoord en begrepen dien je ervan uit te gaan dat je de komende dagen, weken, maanden nog veel vragen te beantwoorden hebt. Het gaat in werkelijkheid natuurlijk niet om één gesprek, maar om een uitleg die, verdeeld over een wat langere periode, uiteindelijk stukjes bij beetjes tot de kinderen zal doordringen. Beantwoord alle vragen openhartig. Wat heel goed kan helpen is als je ieder kind elke dag even alleen aandacht geeft en probeert te peilen hoe het met hem of haar gaat. Voor het slapen gaan, kan zo’n moment zijn.

Blijven praten

Het is voor kinderen prettig om te weten, wie het in de familie- of vriendenkring allemaal weet. Of je het op school al hebt verteld. Je kunt er dan ook bij zeggen, dat hij er niet over hoeft te praten als hij dat niet wil. Soms kan het juist helpen als je je kind expliciet toestemming geeft om er met andere volwassenen over te praten die hem tot steun kunnen zijn, zoals de juf of oma. Denk nooit dat je kind wel weet dat je van hem houdt, maar zeg hem dat zo vaak mogelijk. Probeer hem gerust te stellen. Vertel hem zo vaak mogelijk dat hij er niet schuldig aan is: hij heeft de scheiding niet veroorzaakt en hij kan er ook niets aan veranderen. Herhaal de boodschap, herhaal de boodschap.

Kleine kinderen

Praten gaat beter, naarmate kinderen ouder worden omdat ze steeds meer begrijpen en kunnen verwoorden. Met jonge kinderen kun je soms beter communiceren door samen met ze te spelen. Ga mee in hun fantasie-spelletjes en ontdek zo wat ze bezig houdt. Ook kunnen kinderboeken een mooie ingang zijn om erover te praten. Lees een boek altijd eerst zelf. Kies een boek met een vergelijkbare situatie. Dus als er nog geen nieuwe partner in het spel is, geen boek waarin dat wel het geval is. Praat zoveel mogelijk met je kinderen. Het praten over gevoelens is belangrijk om de echtscheiding te kunnen accepteren en te verwerken. Praten bevordert de onderlinge communicatie en houdt relaties tussen de gezinsleden in stand.