De kinderen scheiden mee!

quote

De kinderen scheiden mee!

De kinderen scheiden mee!

Kinderen hebben het vaak moeilijk tijdens, maar ook (nog jaren) na de scheiding. Ze ervaren allerlei emoties en weten vaak niet wat ze ermee aan moeten. Voor ouders, die zelf ook vaak nog niet hun draai hebben gevonden, is het moeilijk met het gedrag en de emoties van hun kinderen om te gaan. Je staat als ouder te dichtbij je kinderen, bent teveel emotioneel betrokken en voor een kind ben je ‘partij’; het kind kan niet vrij met je praten, is vaak bang om jou of de andere ouder te kwetsen of verdrietig of boos te maken.

Voor kinderen is het van groot belang dat zij iemand in hun omgeving hebben die als vertrouwenspersoon kan fungeren; iemand die wat meer afstand heeft, waar het kind alles tegen kan zeggen, puur om ‘het hart te luchten’, iemand die er is en steun geeft, zonder dat de woorden van het kind meteen consequenties hebben. Als je kind niet zo’n persoon in zijn of haar omgeving heeft, kan je als ouder actief op zoek gaan naar iemand; een leraar op school, een buurvrouw, een familielid, iemand van de sportvereniging. Zoek naar iemand die geen partij kiest, waar het kind zich vertrouwd bij kan (gaan) voelen, die kan luisteren en die vooral niet meteen ‘in actie komt’ om de problemen van het kind op te willen lossen. Dat is namelijk niet zijn of haar ‘taak’. Van kinderen van gescheiden ouders krijgen we vaak terug hoe belangrijk zo iemand voor hen is geweest!

Informatie over scheiden voor ouders en kinderen op internet

Het is voor kinderen ook fijn om te weten dat zij niet de enige zijn met deze gevoelens en gedachten. Naast het praten kan het ook prettig voor hen zijn om te lezen hoe andere kinderen in vergelijkbare situaties het ervaren. Een hele goede website hiervoor is www.villapinedo.nl. Op deze website staan veel ervaringen van jongeren in verschillende situaties. Er is ook een forum, waarop jongeren zelf hun verhaal kwijt kunnen of om advies kunnen vragen. Ook de website www.jongehelden.nl is zeer geschikt, hier kunnen kinderen van 7 tot 18 terecht voor tips, weetjes, boeken en ze kunnen een vraag stellen aan een deskundige.

Ook voor u als ouder zijn deze websites interessant. Beiden hebben een deel dat speciaal voor ouders is geschreven. Bij Villa Pinedo door de jongeren zelf, zoals zij het zelf omschrijven; ‘Villa Pinedo is er om ouders bewust te maken van wat er in het hoofd en hart van kinderen omgaat. Zodat zij leren handelen in het belang van het kind en vechtscheidingen voorkomen worden’. Als je de verhalen en tips van de jongeren leest, leer je door de ogen van het kind te kijken, wat heel verrassend kan zijn! Villa Pinedo biedt ook een online workshop voor ouders aan waar je kan leren hoe jij je kind voor, tijdens en na de scheiding kunt begeleiden. Deze workshop is zeker een aanrader! Op het deel voor ouders van jonge helden staan veel tips, en do’s & don’ts voor ouders met kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Zeer de moeite waard om te lezen!