Blog button naar het overzicht
Opa’s en oma’s

Opa’s en oma’s

17-03-2021 Categorie: De stem van het kind

Grootouders kunnen in een echtscheiding tot grote hulp zijn, maar ook juist de conflicten versterken. Zij zijn zelf ouders, van hun scheidende kind, en het risico bestaat dat zij zo loyaal zijn aan hun eigen kind dat ze zich afzetten tegen hun schoonzoon- of dochter. Als dat gebeurt handelen zij tegen het belang van hun kleinkinderen. De kleinkinderen zijn juist gebaat bij een zo goed mogelijk contact tussen hun ouders!

Probeer als grootouder je zoveel mogelijk buiten de scheiding te houden, zodat je er als opa of oma kan zijn voor je kleinkind, zij hebben je het hardst nodig!

Je kleinkind nooit meer zien

Door een scheiding of ruzies binnen de familie zijn er vele grootouders en kleinkinderen die geen contact meer met elkaar hebben. En niet te vergeten vaak hun eigen kinderen ook niet meer zien.

De opa’ en oma’s tasten in het duister hoe het met de kleinkinderen gaat. Een ongelofelijk leed; geen foto’s, geen berichtje of bezoekje. Geen reactie op post en zelf cadeautje die terug gestuurd worden. De grootouders uiten zich vaak niet omdat ze bang zijn dat de situatie dan nog meer verslechterd. Voor de kleinkinderen kan dit veel impact hebben.

Insluiten in plaats van buitensluiten

Voorkom dat het kleinkind en opa en oma elkaar niet meer zien na een scheiding, dat ze van elkaar vervreemden.

Ga bij het regelen van de scheiding ook in gesprek met familieleden, vrienden die een nauwe band hebben met de kinderen. Als je dan toch een ouderschapsplan moet maken dan vinden wij dat dit ook een punt van aandacht dient te zijn.

En natuurlijk beseffen we dat soms niet makkelijk is en dat er uitzonderingen zijn, dat er meer kan spelen, maar dan is het beter om het gesprek aan te gaan en/of professionele hulp in te schakelen dan elkaar buiten te sluiten. Beter voorkomen dan genezen. Een kind hoort hier bij een scheiding in ieder geval geen geen partij in te zijn.

Oma blogt

Op Facebook is een oma die blogt. Op de tekst in de headline staat I HAVE A DREAM…
Het is een pagina waar lotgenoten elkaar kunnen vinden met behulp van een community:  https://www.facebook.com/contactbreuk/posts/voor-alle-ouders-en-grootouders-die-verstoten-zijn-door-hun-kinderen-en-vervreem/894720287596174/

Hollandse zaken

Hollandse zaken heeft er een reportage over gemaakt. De presentatie was in handen van Cees Grimbergen. De uitzending van het program door MAX is middels de onderstaande link hier te bekijken.

 

machine-hulplijnen

Twijfel?

Je overweegt te scheiden, maar je durft de stap niet te zetten.

Lees het verhaal Lees het verhaal

Direct starten

Bespaar tijd, geld en energie. Regel je scheiding zelf.

Klik verder Klik verder