Je wilt scheiden, maar je durft de stap niet te zetten. In je hoofd ben je er al lang mee bezig en heb je het al op een rij. Je weet dat het voor jezelf beter is. Je hebt onverklaarbare lichamelijke klachten..
Maar…… kan ik het mijn partner wel aandoen…de kinderen… bang voor agressie, bang voor de toekomst, kan ik het allemaal wel alleen…schuldgevoelens…..kan ik straks nog wel rondkomen?….
Je bent ongelukkig, maar durft de grote stap (nog) niet aan. Je sluit je ogen voor wat er echt aan de hand is en richt je op alles behalve op jezelf. Je bent aan het overleven.
Natuurlijk kent iedereen die wil gaan scheiden of gescheiden is deze gevoelens van twijfel en onzekerheid. We horen dat dagelijks in onze praktijk. Volg op deze zoektocht naar antwoorden je eigen tempo en wees hierbij eerlijk tegen jezelf. Vergeet niet dat er twee voor nodig zijn om samen te kunnen zijn.
Scheiden of blijven?
Is de relatie nog levensvatbaar?
Leg je relatie eens onder een vergrootglas: Op internet zijn er diverse tests beschikbaar, zoek eens op relatietest.
Vaak is het een enorm dilemma. Aan beide opties van scheiden of blijven kleven voor- en nadelen. Vrijwel altijd emotionele, maar vaak ook financiële en praktische consequenties, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
Een ideale oplossing of beslissing bestaat niet. Daarom is het belangrijk te bepalen welke voor- en nadelen het zwaarst wegen. Misschien valt het je niet gemakkelijk om je situatie zo rationeel te bekijken; er spelen zoveel emoties mee. Maar juist dan is het belangrijk goed doordachte afwegingen te maken – er hangt veel van je beslissing af.
Is de verbinding met de ander voornamelijk zakelijk? Het huis, het inkomen, niet durven of kunnen verlaten, dezelfde sociale kring, gewoonte, broer en zus relatie…
Of is de verbinding gericht op de toekomst? Is er nog passie of kan die terugkomen, willen jullie nog samen leren en groeien? Is er passie, inspireer je elkaar?
Onderzoek de mentale belemmeringen en je innerlijke overtuigingen. Welke norm hanteer jij op het gebied van scheiden? Wat vinden je ouders en je omgeving over scheiden? Waar sta jij voor als partner, ouder? Wat vind jij belangrijk in een relatie? Welke stappen wil jij zetten?
Wees ook eerlijk over wat je vindt en voelt en bespreek wat je graag zou willen of schakel een professional (huisarts, coach maatschappelijk werker, familieopsteller, relatietherapeut of mediator etc.) in.
Mediation kan jullie meer inzicht in elkaar bieden, een belangrijk onderdeel is namelijk vaak hoe je met elkaar communiceert. Inzicht brengt meer begrip, zowel voor de ander als voor jezelf en geeft daardoor ruimte om te kijken naar mogelijke aanpassingen en veranderingen. Bel ons gerust voor een vrijblijvend en kosteloos verhelderend gesprek en wij wijzen je of jullie de weg.
Op basis daarvan kun je dan besluiten tot scheiden of blijven.
Kinderen Eerst
Bij twijfel of je wilt scheiden of blijven, denk je natuurlijk aan de kinderen. Hun welzijn staat voorop. Ook al lijkt uit elkaar gaan tegenwoordig normaal, voor kinderen is dit het nooit. Besef wel dat dit geen reden is om een relatie voort te zetten, de beslissing of jij wilt scheiden of blijven dient af te hangen van de relatie tussen jou en je partner.
Een scheiding is niet goed voor kinderen, maar opgroeien in een gezin met een slechte relatie als basis ook niet. Een scheiding is een heftige gebeurtenis, helemaal voor kinderen. Het uit elkaar gaan van hun ouders heeft veel invloed op de Netwerk Scheidingswijze[n] www.ScheidingsWijze.nl info@scheidingswijze.nl