Blog button naar het overzicht
Hoe ziet een online scheidingstraject eruit?

Hoe ziet een online scheidingstraject eruit?

10-08-2021 Categorie: Hoe werkt het

Snel scheiden, online scheiden, vechtscheiding, scheiden in een weekend, gratis scheiden, offline scheiden, flitsscheiding…… er zijn vele manieren waarop je kunt scheiden.

Hoe zit dat met online scheiden?

Jij en je partner hebben besloten te gaan scheiden. Misschien heeft het lang geduurd om tot deze beslissing te komen, of hebben jullie juist snel de knoop door gehakt. Het kan zijn dat je partner degene is geweest die het woord scheiden als eerst noemde of je was het zelf. Er zijn wellicht ruzies, verdriet, praatsessies, goedmaak-seks en huilbuien aan vooraf gegaan. Maar hier staan jullie dan; aan de vooravond van jullie scheidingstraject. En nu? Waarschijnlijk ben je gaan googelen en zo bij dit artikel terecht gekomen. Internet staat vol tips, tricks en informatie, maar het is zo veel dat het soms moeilijk is de juiste informatie ertussenuit te filteren.

Een veel gezochte term op het internet is online scheiden. De naam zegt het al: Je regelt jullie scheiding (waar mogelijk) online. Onze website www.scheidingonlineregelen.nl is het juiste startpunt hiervoor.

Van start

Via de button Direct Starten (of de pagina Kosten) in het menu kun je meteen aan de slag;

Allererst kies je het pakket dat op jullie situatie van toepassing is. Je kiest voor een “beëindiging samenleving” of “echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap”. Als je deze pakketten kiest dan krijg je bij het invullen van het formulier ook de optie om dan een alimentatie te (laten) berekenen, een ouderschapsplan als er sprake is van minderjarige kinderen etc. Natuurlijk kan het ook zijn dat er alleen een ouderschapsplan opgesteld dient te worden dan kies je voor  “ouderschapsplan”.

Na het maken van je keuze kun je direct aan de slag.

Mocht later blijken dat volgens ons online scheiden geen optie is dan zullen we dat altijd eerlijk zeggen en je desgewenst in contact brengen met ons netwerk voor extra ondersteuning. We sturen je niet van het kastje naar de muur. Je krijgt 1 contactpersoon die je ondersteunt bij het regelen van jullie scheiding. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je van start gaat en strand. We hebben alles in huis om de scheiding altijd te kunnen regelen, mits je daar natuurlijk allebei wel aan mee wilt werken.

Hoe werkt online scheiden?

Als jullie je scheiding online regelen behouden jullie zelf de regie, kortom je blijft baas over je eigen scheiding.

Je vult de vragen in (op de website) en aan de hand daarvan genereren wij een convenant en/of ouderschapsplan. Samen kunnen jullie op deze wijze de scheiding van A tot Z regelen. Je hoeft niet naar de advocaat en de rechtbank.

Uit elkaar gaan via de digitale weg gaat bij scheidingonlineregelen.nl in 7 stappen:

Stap 1: Intake

Stap 2: Verdieping en kinderen

Stap 3: Wonen

Stap 4: Verdeling

Stap 5: Overzicht

Stap 6: Portemonnee

Stap 7: Afronding en nazorg

Onze deskundige en ervaren scheidingsspecialisten kijken achter de schermen mee. Zij staan indien nodig altijd voor jullie klaar als jullie ergens toch niet zelf uitkomen of wat extra hulp of uitleg nodig hebben.

Stappenplan online scheiding

Stap één is een inventarisatie; Je vult samen met je partner via de website een aantal gegevens in over jullie situatie, inkomen, woning, gezin, etc. Zo weten we wat er te doen is en jullie wat de kosten zijn.

De tweede stap is de verdieping en indien van toepassing (het allerbelangrijkste) de kinderen.

Indien nodig zenden wij na een de intake aanvullende vragen. Hierdoor kan aan het einde van het traject het scheidingsconvenant op maat gemaakt worden en is het volledig toegesneden op jullie situatie. Geen scheiding is hetzelfde uiteraard.

Hebben jullie samen minderjarige kinderen? In deze stap komen ook zij uitgebreid aan bod.

Stap 3: Jullie woonsituatie na de scheiding is een belangrijk onderdeel van het scheidingsproces. Het is uiteraard voor jullie belangrijk om zsm helderheid te hebben over het wonen. De eerste levensbehoefte is natuurlijk een dak boven je hoofd. We nemen de afspraken over het wonen op in het convenant.

Hebben jullie hypotheekadvies nodig of hulp bij het verkrijgen van urgentie? Via hulplijnen kun je een beroep doen op ons netwerk. Wij brengen jullie -indien nodig- in contact met een hypotheekadviseur, makelaar of scheidingsmediator/specialist etc. bij jullie in de regio.

In de vierde stap gaan wij met jullie input aan de slag. We genereren via onze ScheidingsTool een convenant en/of  ouderschapsplan.
Het kan ook zijn dat er wat meer werk nodig is dan wijzen we jullie daar op. We zetten altijd de scheidingsspecialist in die het dichtst bij je in de buurt zit, mocht het nodig zijn om toch even samen om tafel te gaan dan kan dat.  Ook handig in verband met de verplichte legitimatie check en de tekenafspraak.

Meerwerk zal altijd vooraf met jullie opgenomen worden en je ontvangt pas een aanvullende factuur als jullie beiden ingestemd hebben met het uitvoeren van extra werk. Uiteraard streven we ernaar om meerwerk te voorkomen. Jullie kunnen meerwerk voorkomen door de gevraagde informatie zo nauwkeurig en compleet mogelijk te vullen.  

In de stukken zetten we ook jullie financiën overzichtelijk op een rij (vermogensoverzicht). Het is zo direct duidelijk hoe de verschillende onderdelen door jullie worden verdeeld.

De vijfde stap is het verdelen van jullie overige bezittingen waaronder ook de inboedel. Het overigens lang niet noodzakelijk om een lijst van jullie inboedel aan te leveren. Sommige stellen vinden het echter prettig om er wel één op te stellen. Wat ook regelmatig voorkomt is dat alleen bepaalde, specifieke onderdelen van de inboedel op papier worden verdeeld. Het maakt ons niet uit. We passen ons graag aan waar jullie de voorkeur aan geven.

Als je onze vragen volgt kun je niets vergeten, dan komt alles aan de orde.

Afrondende stappen

Het inkomen na de scheiding komt ter sprake in de zesde stap. Wat heb je straks in je portemonnee? Heeft één van beide recht op partneralimentatie? Hoe worden de kosten voor de kinderen verdeeld? Ook wordt in deze stap gekeken naar het ouderdoms- en bijzonder partnerpensioen (uitgesteld inkomen). Je kunt bij ons zelf een berekening maken van de alimentatie en tevens zien wat je dan na de scheiding netto te besteden hebt. Indien gewenst kun je die aan ons overdragen om op te nemen in de stukken of dat we nog even met jullie meekijken. Indien gewenst kunnen we ook de berekening voor jullie maken.

Tot slot de laatste stap, stap zeven. Nadat alle beslissingen door jullie zijn genomen en jullie het eens zijn wordt het scheidingsconvenant en, indien van toepassing, het ouderschapsplan gegenereerd. Beide documenten worden ter controle naar jullie en naar onze huisadvocaat gestuurd voor een laatste check.

Na het tekenen van de documenten zorgen wij ervoor dat de scheiding wordt ingediend bij de rechtbank én wordt ingeschreven bij de gemeente. Uiteraard houden we jullie tijdens dit proces op de hoogte. Ook nazorg hoort bij deze laatste stap.  Wij sturen een actielijst toe zodat jullie na de scheiding niks vergeten te regelen.

Online scheiden voor wie?

Niet elke scheiding is geschikt voor online scheiden. Om online jullie scheiding zelf kunnen regelen zijn er een aantal voorwaarden:

  1. We verwachten commitment en inzet
  2. Je bent allebei in het bezit van een (liefst eigen) e-mailadres
  3. Jullie zijn on speaking terms
  4. Jullie zijn bereid advies of hulp te vragen als je er samen niet uitkomt

Hulp vragen

Het kan zomaar voorkomen dat jullie heel goed op weg zijn met het regelen van jullie online scheiding, maar dat jullie tóch ergens in het proces vast lopen. Dat kan op allerlei gebieden zijn. Er is bijvoorbeeld onenigheid over de omgangsregeling van de kinderen. Of jullie komen niet uit de partneralimentatieberekening. En wat houdt bijzonder partnerpensioen eigenlijk precies in?

Als een dergelijke situatie zich voor doet staan onze scheidingsspecialisten voor je klaar. Telefonisch, via videobellen of in een mediationgesprek kunnen zij jullie weer op weg helpen. Op deze manier kunnen jullie het online scheidingstraject toch zelf voortzetten en afsluiten.

Kosten online scheiden

Een voordeel van online scheiden ten opzichte van ‘offline scheiden’ is de prijs. Online scheiden is over het algemeen voordeliger dan offline scheiden met behulp van een scheidingsmediator en zeker als er advocaten aan te pas moeten komen en de rechter uiteindelijk de beslissing moet nemen. Dat kost onnodig veel geld, tijd en ook nog eens energie. Daar zit je nu niet top te wachten.
 
Echter; De overweging om te kiezen voor online scheiden alleen omdat het goedkoper is, kan wel eens duurkoop worden en dat je ongewild achteraf toch voor onnodige verassingen, kosten komt te staan. Als jullie moeite hebben met de communicatie onderling en het moeilijk vinden samen in gesprek te gaan, beslissingen te nemen en knopen door te hakken is het voor jullie waarschijnlijk beter om het gesprek met een onafhankelijke deskundige scheidingsmediator aan tafel te voeren. Vaak zien we dat het uiteindelijk dan sneller gaat en er duurzamere afspraken gemaakt worden en het uiteindelijk niet eens veel duurder is. Laat het ons weten, we staan voor jullie klaar.

Kennismakingsgesprek

Twijfelen jullie of online scheiden iets voor jullie is? Neem dan contact met ons op.

Wij hebben altijd een scheidingsmediator/specialist in jullie regio waarmee een afspraak gemaakt kan worden voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend. Tijdens het gesprek wordt het scheidingstraject nog eens toegelicht, luisteren we naar jullie verhaal. Jullie wensen en zorgen worden besproken en is er gelegenheid vragen te stellen, dan kunnen we meedenken welk pakket het beste bij jullie past. Dit gesprek kan desgewenst ook online, via de telefoon of videobellen, plaatsvinden.

Zijn jullie er samen al uit de scheiding online te willen regelen? Dan kunnen jullie op onze website direct van start.

 

 

 

 

machine-hulplijnen

Twijfel?

Je overweegt te scheiden, maar je durft de stap niet te zetten.

Lees het verhaal Lees het verhaal

Direct starten

Bespaar tijd, geld en energie. Regel je scheiding zelf.

Klik verder Klik verder